Victoria Abril, El Brujo i Nacho Duato estaran en un Sagunt a Escena que busca el públic més jove (2024)

Victoria Abril, Ruth Lorenzo, Adrián Lastra, Nacho Duato, Joaquín Reyes o la cantautora Valeria Castro. Són alguns dels artistes que passaran el pròxim agost, del 3 al 27, per Sagunt, dins del festival Sagunt a Escena, que enguany ha previst una programació heterogènia de teatre, dansa contemporània, música i circ, pensada per a tots els públics.

El festival, com és habitual, posarà el focus en el teatre grecollatí a través de Les Troianes. f*cking Nowhere, Medusa i La paz; donarà espai al teatre patrimonial del Segle d'Or amb la versió de Màrius Serra de Tirant lo Blanch; i traurà a la població a ballar música electrònica.

El que pretén la direcció del festival amb esta programació tan diversa és atraure el públic més jove i a les franges de població que "se senten oblidades", a través d'una varietat d'estils i disciplines que generen nous espectadors.

Relacionat

Lara Salvador i Jorge Valle, Premis AAPV 2024 a les millors interpretacions de teatre

Tot això des d'una programació "oberta", sense "discursos d'odi" i apostant "per la diversitat, la inclusió i la igualtat de drets" amb funcions de teatre accessibles. Així ho explicava la directora artística de Sagunt a Escena, Inma Expósito, durant la presentació del certamen.

La inauguració, l'1 d'agost, estarà a càrrec del coreògraf Nacho Duato, que torna als escenaris espanyols a través de la seua jove formació, amb la qual recupera algunes de les creacions més icòniques, Jardí Tancat, Duende i Na foresta.

L’endemà, 2 d'agost, la companyia castellonenca Visitants encendrà la Mascletà poètica en la Glorieta. El 3 d'agost, dissabte, els prendrà el relleu en el Teatre Romà Rafael Álvarez El Brujo, amb Iconos o la exploración del destino, un monòleg d'humor sobre el destí en la tragèdia grega.

Relacionat

El sector de les arts escèniques denuncia la "paràlisi" del Circuit Cultural Valencià

Així mateix, els dies 17 i 18 d'agost, Victoria Abril pujarà a les taules del teatre romà de Sagunt amb una revisitació de Medusa, en la qual també participen Ruth Lorenzo i Adrián Lastra.

El 8 d'agost, dissabte, arribarà Les Troianes. f*cking Nowhere, una producció pròpia de l’Institut Valencià de Cultura sobre els horrors els conflictes bèl·lics a partir d'una tragèdia d'Eurípides. La comèdia La Paz, que es representarà el dijous 22 d'agost, lliga el teatre de Francisco Nieva i el d'Aristòfanes en una producció del Festival de Mèrida i Pentación protagonitzada per Joaquín Reyes i Ángeles Martín.

Relacionat

La precarietat s’instal·la als escenaris valencians

El 24 agost, el públic del teatre romà assistirà a una adaptació teatral de Tirant lo Blanch, a la qual Màrius Serra dona una perspectiva actual.

Valeria Castro tanca la gira

Completen la programació en l'edifici històric, el 10 d'agost, el punt final de la gira del primer àlbum de la cantautora de La Palma Valeria Castro, Con cariño y con cuidado. El 14 d'agost, el coreògraf Sharon Fridman s'unirà al ballador flamenc Eduardo Guerrero, amb la cantaora Carmen Linares com a artista convidada.

Més enllà de l’històric teatre saguntí, el festival també eixirà als carrers, en el que es coneix com Off Romà, amb espectacles gratuïts. L'1 d'agost, Trumpetz servirà de festa de benvinguda al festival en la pujada al castell. També farà una aportació musical a la programació Colomet, el 23 d'agost en la Glorieta.

Relacionat

Així es formen els futurs professionals de les arts escèniques

El 7 d'agost, la coreògrafa Christine Cloux, amb dos nominacions als premis Max de les arts escèniques, reivindicarà a la Casa dels Berenguer el paper de la dona madura en l'àmbit de la dansa professional amb Corps Seul. Per part seua, La Majara proposa una Verbena en la Glorieta el dia 25 d’agost, com a tancament a la programació. Eixa nit acabarà amb Dj Madnel.

L’Off Romà també reunirà propostes que destaquen per la innovació en les arts circenses. Així, el 4 d'agost, Xaloc Cia. i Sophie Acosta representaran en la Glorieta L'appel du vide; Bucraá Circus porta el dia 11 l’espectacle de clown i teatre gestual El gran final a la Glorieta; i Capità Spriki estrenarà la versió de carrer d’El equipo estupendo el 15 d'agost en la Glorieta.

Relacionat

Leandre Clown: "La comunicació no verbal és un espai de suggestió més gran per al públic"

La proposta d'Oca & Cia, Welcome & Sorry, és una comèdia gestual, en clau de clown, que visibilitza l'ofici teatral. La cita serà el 16 d'agost en el Centre Cívic. Finalment, La Trócola escenificarà R.E.M en l'amfiteatre Triangle Umbral el 18 d'agost.

Enguany, com a novetat s'incorporen nous espais de representació. Així El 9 d'agost la Cia. Anna Mateu parlarà en l'Antiga Moreria de tots els factors que estan posant en perill l'Albufera, en Arròs. Per part seua, el dia 21, Llum de Fideu representarà Sfumato, en Ciutat Jardí - La Gerència.

El pressupost baixa 150.000 euros

Quant al pressupost del certamen, la directora artística del festival ha detallat que suma mig milió d'euros. Preguntada per una reducció respecte a l'import de l'any anterior, quan ascendia a 650.000 euros, ha indicat que "eixa xifra ha de sorgir d'aportacions que no són directament econòmiques" i són difícils de quantificar.

Obres "contrarellotge" al teatre

D’altra banda, Paula Añó, secretària autonòmica de Cultura, ha fet valdre el "treball a contrarellotge" que s'ha dut a terme en els últims mesos amb les obres en el teatre i el castell perquè "Sagunt tinguera el festival que mereix", que "s'òbriga el teló, els artistes brillen i la música sone".

La secretària autonòmica de Cultura va recordar que estes actuacions no es feien des de 1990 i que continuen però que, segons ha garantit, estaran acabades abans del festival, "independentment" que tant el castell com el teatre necessiten una "reparació més en profunditat" i en la qual estan treballant el ministeri, l'Ajuntament i la conselleria.

Participació del ministeri

D’altra banda, i en preguntar-li els periodistes per la no participació del Ministeri de Cultura en el festival i sobre si se sol·licitarà la seua implicació, Añó va afirmar que "seria ideal" que intervinguera i que s'ha aconseguit una primera visita tècnica en la qual l'equip del ministeri va quedar "sorprés" amb l'estat del teatre. En este sentit, ha avançat que es presentarà en breu al ministeri "alguna iniciativa" relacionada amb la programació.

Victoria Abril, El Brujo i Nacho Duato estaran en un Sagunt a Escena que busca el públic més jove (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Roderick King

Last Updated:

Views: 5698

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Roderick King

Birthday: 1997-10-09

Address: 3782 Madge Knoll, East Dudley, MA 63913

Phone: +2521695290067

Job: Customer Sales Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Embroidery, Parkour, Kitesurfing, Rock climbing, Sand art, Beekeeping

Introduction: My name is Roderick King, I am a cute, splendid, excited, perfect, gentle, funny, vivacious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.